Performance improvement

Wat is honen?

Geplaatst op

Honen is een techniek van het slijpen van een cilindervormige opening aan de binnenkant van een materiaal. Maar voor wat voor soort doeleinden kan honen worden gebruikt? In deze blog leggen we meer uit over wat honen is en wat de toepassingen ervan zijn. 

Verschillende vormen van honen

Honen kan op verschillende manieren, of anders gezegd, met verschillende technieken worden uitgevoerd. Zo bestaan er vormen van inwendig honen en uitwendig honen. De belangrijkste en meest voorkomende vorm van honen is toch wel het inwendig honen. Hierbij wordt er een gat geslepen aan de binnenkant van een materiaal.

Honen als correctie

Het is ook mogelijk om door middel van goed uitgevoerde hoontechniek, correcties aan te brengen aan eerder gemaakte gaten die niet voldoen aan de eisen. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Het gat is te klein:
  Door middel van hoontechniek kan het gat, wanneer dit te klein is, worden uitgedijd.
 • Trillingsgroeven:
  Als het van belang is dat het gat egaal is, dan wil je de groeven die in het materiaal zitten wegslijpen.
 • Ruwte
  Het eerder gemaakte gat kan nog wat ruw zijn. Dit is onwenselijk en kan ook door middel van honen worden gecorrigeerd.
 • Gaten niet in lijn
  Als er in meerdere materialen gaten zijn geboord en deze later aan elkaar bevestigd zijn, dan kan het zijn dat de geboorde gaten niet meer precies in lijn zijn. Ook hierbij kan honen helpen om de gaten weer in lijn te krijgen.
 • Tonvormig gat
  Als het eerder geboorde gat in een tonvorm is, dan kan honen ervoor zorgen dat het gat weer gelijk wordt.
 • Zandlopervormig gat

Als het geboorde gat te veel in de vorm van een zandloper is, dan kan dit teven door middel van hoontechniek worden opgelost.

Gespecialiseerde bedrijven in hoontechniek

Hoontechniek is een bijzonder gespecialiseerd werk wat niet in elke industrie intern kan worden gedaan. Het appratuur, de gereedschappen en de kennis en kunde van de specialisten is essentieel om het honen naar perfectie uit te kunnen voeren. Ben je op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf in honen? Kijk dan op deze website voor meer informatie over honen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ performance-improvement.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden