Performance improvement

Wat is DiSC-methode en wat heb je er aan?

Geplaatst op

DiSC is een afkorting en staat voor de vier belangrijkste gedragsstijlen die in het DiSC-model van persoonlijkheden worden beschreven. We gaan ze in deze blog met je doornemen. Lees snel verder in onze tekst, dan zie je wat je eraan hebt om eens deze test of analyse te doen. 

D-stijl

D staat voor Dominantie, i staat voor Invloed, S staat voor Standvastigheid, en C staat voor Consciëntieusheid. D stijlen zijn zelfverzekerd, soms bot, uitgesproken, en veeleisend.

D = Dominantie. Een persoon die zich voornamelijk in dit DiSC-kwadrant bevindt, legt de nadruk op het bereiken van resultaten en “het grote geheel zien”. Ze zijn zelfverzekerd, soms bot, uitgesproken en veeleisend.

I-stijl

I-stijlen hebben de neiging enthousiast, optimistisch, open, vertrouwend en energiek te zijn.

i = invloed. Een persoon in dit DiSC-kwadrant legt de nadruk op het beïnvloeden of overtuigen van anderen. Ze zijn over het algemeen enthousiast, optimistisch, open, vertrouwenwekkend en energiek.

S-stijl

S stijlen hebben de neiging kalm en bedachtzaam te zijn, en houden er niet van opgejaagd te worden. S = Standvastigheid. Een persoon in dit DiSC kwadrant legt de nadruk op samenwerking, oprechtheid, loyaliteit en betrouwbaarheid. Ze hebben de neiging kalm en bedachtzaam te zijn en houden er niet van gehaast te worden.

C-stijl

C-stijlen genieten van hun onafhankelijkheid, eisen de details, en zijn vaak bang om ongelijk te krijgen. C = Consciëntieusheid. Een persoon in dit DiSC-kwadrant legt de nadruk op kwaliteit en nauwkeurigheid, expertise en bekwaamheid. Ze genieten van hun onafhankelijkheid, eisen de details, en zijn vaak bang om het mis te hebben. 

Bespiegeling

We kunnen elke DiSC-stijl uitdrukken. We zijn allemaal combinaties van elke stijl

Geen enkele DiSC-stijl is “beter” dan een andere, en we gebruiken allemaal elk van de vier stijlen in ons dagelijks leven. DiSC helpt ons simpelweg uit te vinden naar welke stijl we het meest neigen – onze comfort zone. Met die kennis kunnen we onze onderliggende neigingen en voorkeuren begrijpen en ons gedrag aanpassen om effectiever met anderen om te gaan. We moeten de DiSC-methode dan ook niet zien als een objectieve meter, maar meer een indicator van iemands gedrag in een bepaalde situatie. De contextafhankelijkheid van het handelen van mensen, is overigens een factor die volgens critici van de DiSC-methode niet in het model is opgenomen. Het is dus goed om te beseffen dat de verdeling tussen de verschillende kwadranten anders is in verschillende sociale situaties. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen thuis en op het werk, bij een groep vrienden of zakenpartners. Toch heeft de test zijn waarde, omdat het voorkeuren van mensen weergeeft. Als deze in een bepaald patroon terugkomen door de verschillende contexten heen, dan spreken we van een duidelijke beeld. Doe daarom eens een DISC persoonlijkheidstest gewoon voor wat handig inzicht. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ performance-improvement.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden