Een deurwaarder is iemand die ervoor moet zorgen dat je het geld krijgt van je debiteuren. Debiteuren zijn mensen die geld of goederen aan je verschuldigd zijn. De mensen van wie je dit geld krijgt willen of kunnen dit niet geven. Een deurwaarder gaat je daarbij helpen. Wil je weten welke bevoegdheden een deurwaarder heeft en wat het verschil is tussen een deurwaarder en een incassobureau? Lees het in deze blog!

Bevoegdheden deurwaarder

Een deurwaarder wordt je niet zomaar. Je zult eerst een Hbo-opleiding moeten volgen van drie jaar. Vervolgens zul je nog een jaar stage moeten lopen als kandidaat-gerechtsdeurwaarder. Dit betekent dat je onder een gerechtsdeurwaarder werkt en de verantwoordelijkheid bij hem ligt. Hierna moet er nog één jaar gewerkt worden en dan mag je jezelf gerechtsdeurwaarder noemen. Daarbij horen bepaalde bevoegdheden. Zo mag je, na de uitspraak van de rechter, de schulden innen die de debiteur verschuldigd is. Dit kun je op verschillende manieren doen zoals cash geld innen, beslag leggen op rekeningen of bezittingen in beslag nemen. Deze bezittingen kunnen ook gedwongen worden verkocht. Daarnaast kan de deurwaarder de debiteur dagvaarden. Dit betekent dat de debiteur op de hoogte wordt gesteld van de situatie en wat de gevolgen zullen zijn wanneer er niet betaald wordt.

Verschil deurwaarder en incassobureau

Sommige mensen denken dat een deurwaarder en een incassobureau hetzelfde zijn, maar dit is niet zo. Een incassobureau probeert namelijk zonder de tussenkomst van een rechter het verschuldigde bedrag te vorderen. Een incassobureau stapt daarbij nooit naar de rechter. Dit is anders bij een deurwaarder, omdat deze wel naar de rechter mag stappen. Dit wil dus zeggen dat een deurwaarder wel het beroep van een incassobureau kan overnemen, maar een incassobureau niet het werk van een deurwaarder kan overnemen. 

Conclusie

Heb je dus iemand die weigert te betalen, dan kun je een deurwaarder inschakelen. De deurwaarder neemt je het werk uit handen en zorgt ervoor dat je je geld krijgt. Wanneer dit niet lukt via de normale weg, dan kan er de tussenkomst van een rechter nodig zijn. 

Pin It on Pinterest