Performance improvement

Vind rust met een levensexecuteur

Geplaatst op

Wanneer je zelf geen belangrijke beslissingen meer kunt maken voor jezelf is het belangrijk dat je iemand hebt die dat voor je kan doen. Dit is een levensexecuteur. In deze blog lees je meer informatie over een levensexecuteur en waarom dit je rust kan bieden. Lees dus gauw verder. 

Wat is een levensexecuteur? 

Voordat je een levensexecuteur gaat inschakelen, moet je natuurlijk weten wat het is en wat diegene doet. Een levensexecuteur is iemand die terwijl je nog leeft je belangen behartigt zodra je dit zelf niet meer kan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een ziekte of een ongeval. Deze persoon maakt belangrijke beslissingen die je zelf niet meer kunt nemen. De levensexecuteur heeft de juridische bevoegdheid om namens jou te mogen handelen. Het verschil tussen een executeur en een levensexecuteur is dat een executeur de nalatenschap van een overledene afwikkelt. Hij krijgt dus pas juridische bevoegdheden na het overlijden. Een levensexecuteur handelt al tijdens het leven en dus vóór de uitvaart van diegene.

Zelf bevoegdheden vastleggen 

Je kunt in een levenstestament zelf vastleggen welke bevoegdheden jij aan de levensexecuteur wilt geven. Je bepaalt dus zelf wanneer hij begint en wie hem controleert. Daarbij kun je ook vastleggen voor welke handelingen hij toestemming krijgt. Hij kan echter niet je testament aanpassen. 

De taken van een levensexecuteur 

De taken die een levensexecuteur hangen dus compleet af van de taken die je hem geeft. Hij kan ingezet worden voor een aantal taken. Zo kan hij de administratie compleet of gedeeltelijk van je overnemen en je vermogen beheren. Ook kan hij goede zorgvoorzieningen regelen, je huis en inboedel beheren en je huis verkopen. 

Een toezichthouder aanstellen 

Je kunt laten vastleggen dat de levensexecuteur na een bepaalde periode verantwoording aflegt aan jou of aan iemand die jij hebt aangesteld. Dit bepaal je dus zelf, voor je uitvaart. Ook kun je hiervoor een professional inschakelen die je als toezichthouder benoemt. De toezichthouder kan eventueel ook helpen met het uitvoeren van je wensen. Hierdoor zullen je zorgen verminderen omdat er nog een extra persoon over de schouder van de levensexecuteur meekijkt. Je kunt dus de taken overlaten aan hen en zelf rust vinden. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ performance-improvement.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden