We vinden het mateloos interessant hoe grondstoffen worden bewerkt tot materialen waar we iets mee kunnen. Hoe ingenieus zijn de mensen die dit voor elkaar hebben gekregen. In deze blog doen we onderzoek naar enkele machines om te kijken hoe bepaalde materialen worden bewerkt.

CNC machine

Een CNC machine wordt vaak gebruikt in de verspaningstechniek. De afkorting staat voor Computer Numerical Control. Met deze machine kun je erg snel en nauwkeurig stukken maken in metaal, kunststof en zelfs hout.  De machine maakt gebruik van roterend gereedschap: de frees. Het materiaal wordt vastgezet in de CNC machine, waarin hij bewerkt wordt. Met deze unieke techniek kunnen we bijvoorbeeld kunststof tegelijkertijd aan meerdere zijden bewerken. De meest complexe stukken worden op deze manier vervaardigd.

Lasersnijden

Een lasersnijder wordt gebruikt omdat hij – net als een CNC machine – super nauwkeurig is. Lasers kunnen ontzettend heet worden en kun je door vrijwel elk materiaal snijden, mits je de laser met genoeg kracht kunt concentreren. Met computergestuurde programma‚Äôs wordt de laser aangestuurd. Vooraf kun je dus een programma inladen om de perfecte vormen te krijgen. Materialen die met een laser bewerkt worden zijn aluminium, ijzer, staal en hout. Bij lasers denken we vaak aan elektriciteit of plasma, maar wist je dat water ook krachtig genoeg kan zijn om mee te laseren? Als je genoeg druk achter water zet, komt het bijna overal doorheen. Daarom wordt ook veel gebruikgemaakt van CO2-lasermachines. 

Brootsen

Als laatste bekijken we de techniek van het brootsen (ook wel trekfrezen genoemd). Hierbij heeft het gereedschap meerdere snijkanten, omdat hij een lineaire snijbeweging uitvoert. Met de CNC machine en het lasersnijden heb je nog wat flexibiliteit, maar met het frezen niet. Het product levert een hoge oppervlaktekwaliteit op en een grote vorm- en maatnauwkeurigheid. Het wordt voornamelijk in harde materialen gebruikt. We hebben nu in deze blog maar drie machines besproken, maar dat is natuurlijk nog lang niet alles. Als je het ook zo interessant vindt, duik dan net als ons in de wereld van het materiaal bewerken. 

Pin It on Pinterest