Performance improvement

Salarisverhoging in Nederland

Geplaatst op

In Nederland kunnen werknemers dit jaar rekenen op een salarisverhoging van respectievelijk 2,4% en 2,8%. Door de salarisverhoging krijgen steeds meer mensen vertrouwen in de economie. Vanwege de coronacrisis is het voor zowel werkgevers als werknemers het een moeilijke periode geweest. Maar gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel. Zowel in 2021 als in 2022 zal er een salarisverhoging zijn.

Verschillende sectoren profiteren

Werknemers die uit verschillende sectoren komen, zullen van deze loonstijging gaan profiteren. In 2022 zullen de gemiddelde loonstijgingen hoger liggen in de detailhandel, hightechsector en de automobielsector. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Medewerkers bij energiediensten, nutsbedrijven, natuurlijke hulpbronnenorganisaties en verzekeraars werken in de verkeerde sector. Hun salarisverhoging licht namelijk iets onder het landelijk gemiddelde.

Voordeel van salarisverhoging

Door de coronacrisis zijn veel zaken failliet gegaan. Dit komt doordat ze vanwege COVID 19 hun deuren voor bezoekers en/of klanten moesten sluiten. Ook konden ze de bezoekers en/of klanten niet altijd bieden wat zij nodig hadden. Wanneer er een loonstijging komt, zullen de mensen meer gaan spenderen en/of sparen. Hierdoor kan een bedrijf meer winst maken. Ook zullen bedrijven het drukker krijgen, waardoor ze nieuwe werknemers moeten gaan zoeken. Hierdoor zal ook de werkeloosheid afnemen. De nieuwe werknemers krijgen vervolgens ook een breder inkomen, waardoor ze meer te besteden hebben. De economie zou zich uit het dal langzamerhand weer kunnen opbouwen na de crisis.

Als bedrijven nieuwe werknemers aannemen is er sprake van een CAO-overeenkomst.

CAO-overeenkomst

Het afsluiten van een CAO voor de arbeidsvoorwaarden is cruciaal voor een bedrijf.  In de technische groothandel worden al meer dan 60 jaar lang door sociale partners in de technische groothandel gedaan. De CAO wordt algemeen verbindend verklaard door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheden. Hierdoor geldt de CAO voor alle werkgevers en werknemers in de technische groothandel. Wanneer er onenigheid ontstaat tussen een werkgever en een werknemer moet er een CAO-bepaling op worden toegepast. Zij kunnen aan de vaste commissie voor de technische groothandel vragen om een beslissing. De vaste commissie voor de technische groothandel bestaat momenteel uit vertegenwoordigers van CAO-partijen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ performance-improvement.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden