Performance improvement

Outplacement: hoe werkt dat?

Geplaatst op

In de jaren na de crisis van 2008 zijn veel bedrijven in financiële mogelijkheden gekomen en soms zelfs omgevallen. Dit heeft geleid tot vele gedwongen ontslagen. Als een bedrijf de moeilijke beslissing moet nemen om werknemers te ontslaan, dan worden de ontslagdiensten van de werkgever zeer gewaardeerd. Een vergoeding is een van deze ontslagdiensten en komt vaak voor. Een andere mogelijkheid is outplacement. In dit artikel leggen we uit hoe outplacement werkt.

Wat is outplacement?

Werknemers die ontslagen worden of dreigen ontslagen te worden, worden met outplacement geholpen in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Een werkgever kan een extern bedrijf inschakelen die de outplacementdiensten uit handen neemt. Werknemers waarderen dit gebaar, omdat het een teken is dat de werkgever ze snel weer een nieuwe baan, inkomen en zekerheid gunt.

Hoe werkt het?

Een HR-adviesbureau kan de outplacementdiensten uit handen nemen, waarbij ze werknemers individueel en/of in groepsverband begeleiden in de zoektocht naar nieuw werk. Vooral na de financiële crisis van 2008 stonden veel werknemers op straat die al tientallen jaren bij dezelfde werkgever in dienst waren. Zij hadden weinig tot geen ervaring met het zoeken naar werk en sollicitatie(procedures). Juist voor hen heeft outplacement veel toegevoegde waarde gehad. Een outplacementbureau helpt bijvoorbeeld bij het opstellen van een cv, het schrijven van een motivatiebrief en het trainen van sollicitatiegesprekken en -procedures.

Als een bedrijf uit financiële nood (een deel van) zijn werknemers moet ontslaan, dan is outplacement alleen niet altijd mogelijk. In dat geval moet de werknemer zelf voor outplacement betalen, maar de kosten van een HR-bureau zijn vaak erg hoog. Desalniettemin zijn er tegenwoordig ook veel voordelige, online outplacementdiensten te vinden waarmee je zelf eenvoudig trainingen kan volgen.

Waarom kiezen voor outplacement?

Een goede werkgevers is voortdurend bezig met de zorg voor ontslagen werknemers. Hoe kunnen we ze helpen bij het vinden van nieuw werk? En wat is de invloed van het ontslag op hun mentale gesteldheid? Ondanks dat veel werkgevers enkel outplacement aanbieden omdat ze hun goede reputatie willen behouden, is het voor de mentale gesteldheid van werknemers wel erg belangrijk. Diverse onderzoeken tonen keer op keer aan dat het een effectief middel is om werknemers snel weer aan nieuw werk te helpen en de tijd van werkloosheid te overbruggen. De sleutel is echter om een goed, gecertificeerd en erkend bureau te vinden. Daarom adviseren we werkgevers om de diensten van het outplacementbedrijf grondig te evalueren door meningen en ervaringen van (ex-)werknemers te verzamelen. Met deze inzichten kan dan besloten worden om met hetzelfde bureau door te gaan of juist voor een andere dienstverlener te kiezen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ performance-improvement.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden