Performance improvement

De voordelen van een merknaam registreren

Geplaatst op

Wanneer je vastgelegd datgene wat van jou is, dan kun je er ook het alleenrecht op uitoefenen en ervan profiteren. In het bedrijfsleven is het erg belangrijk dat jouw uitvindingen, merken en producten aan jou toebehoren en niet dat de concurrent er gemakkelijk mee aan de haal kan gaan. Om producten te ontwikkelen worden vaak hoge kosten betaald en deze moeten natuurlijk terugverdiend worden. Wanneer concurrenten met jouw product ook op de markt gaan, dan is er voor jou minder ruimte waardoor het terugverdienen een stuk lastiger wordt. Dit kun je dus voorkomen door een merknaam te registreren.

Waarom een merknaam registreren?

Wanneer je als bedrijf een product hebt of merk dan is het fijn om dit voor jezelf te houden. The Coca-Cola Company vindt het ook fijn om het merk Sprite voor zichzelf te houden en dit niet te hoeven delen met Pepsi. Zo is de winst voor het bedrijf hoger. Het is een kwestie van intellectueel eigendomsrecht dat de The Coca-Cola Company heeft. Een registratie kan per gebied, bijvoorbeeld voor Nederland, Benelux, Europa of de hele wereld. En dergelijke registratie is ongeveer 10 jaar geldig, daarna moet deze verlengd worden wanneer je wilt dat deze in stand blijft.

Hoe verschilt een merkregistratie met een patent?

Een groot verschil tussen een merkregistratie en een patent is de duur van de geldigheid hiervan. Patent is namelijk 20 jaar geldig, we hebben opgemerkt dat een merkregistratie 10 jaar geldig is. Dit is een groot verschil. Daarbij is een verschil dat een patent of octrooi gaat over de vastlegging van technische kennis: een uitvinding door Apple mag door Samsung niet zomaar gebruikt worden in hun producten. Een patent valt dus ook onder het intellectuele eigendomsrecht. Er is nog een ander intellectueel eigendomsrecht, dit is het auteursrecht. Als jij een boek geschreven hebt, dan ben jij degene die gaat over de inhoud van het werk en ander mag dit niet zomaar aanpassen en ook op de markt brengen. Het ligt allemaal wat gecompliceerder dan hier gesteld, maar in de regel gaat het om controle over het werk. En dat is dus bij de andere intellectuele eigendomsrechten hierboven genoemd ook het geval.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ performance-improvement.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden