Performance improvement

Beschik jij als werknemer al over een BHV certificaat?

Geplaatst op

Elk bedrijf in Nederland moet zich voldoen aan een aantal BHV (bedrijfshulpverlening) veiligheidseisen. Dit zijn eisen die voor iedereen in de organisatie gelden. Je moet hier denken aan de veiligheid van de werknemers, werkgever, diverse klanten en bezoekers. Als bedrijf ben je verantwoordelijk voor iedereen op de werkvloer. Heb jij al een BHV cursus gevolgd? Lees meer in deze blog wat voor rol jij kan spelen in de bedrijfshulpverlening.

BHV op werk

Een ongeluk op het werk kan zich schuilen in een klein hoekje. Je kunt zomaar in een situatie terecht komen waarin eerste hulp verleent moet worden. De Arbowet stelt dat een bedrijf zich moet voldoen aan bepaalde bedrijfsveiligheidseisen.

Moet elk personeelslid opgeleid worden?

Niet elke werknemer hoeft zich in te schrijven voor een BHV cursus. De organisatie stelt een team samen die zich speciaal laat trainen voor bepaalde ongeluk of calamiteit situaties op het werk. Dit team kan tot actie geroepen worden en begeleidt de rest van het personeel. Je hebt het vast wel eens meegemaakt tijdens een brandoefening. Op dit moment komt de bedrijfshulpverlening team dus in actie.

Hoeveel mensen moeten opgeleid worden?

Volgens de Arbowet is er geen vast aantal personeelsleden vastgelegd die zichzelf moeten laten opleiden. Je kunt als bedrijf het beste een risico analyse uitvoeren. Er kan gekeken worden naar de gevaren die liggen binnen je organisatie en tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Deze analyse kan opgenomen worden in de verplichte RI&E. Elk bedrijf tot aan de zzp’ers is verplicht om hierover te beschikken.

Wat is de RI&E?

De risico inventarisatie & evaluatie is sinds het jaar 1994 een verplicht verslag van een bedrijf. Dit onderzoek geeft aan wat de gevaren zijn op de werkvloer en wat de gevarenrisico is voor de gezondheid van de werknemers. Op basis van dit onderzoek kan een noodplan opgesteld worden. In dit noodplan wordt vervolgens het aantal nodige BHV’ers vastgesteld. De werkgever is verantwoordelijk dat er te allen tijde genoeg BHV opgeleide personeel aanwezig is.

Welke cursus kan ik volgen?

Je kunt zelf ook aangeven om een BHV cursus te volgen. De meeste cursussen worden gewoon door je werkgever vergoed. Je kunt onder andere kiezen voor de cursussen:

  • BHV basisopleiding
  • BHV module eerste hulp
  • BHV brandbestrijding en ontruiming
  • BHV kleine blusmiddelen training

Er zijn nog veel meer specifieke cursussen die je kunt volgen als een werknemer. Daarnaast moet de kennis die je opdoet onderhouden worden, dit vereist om de zoveel tijd een herhaal training. Zo voorkom je dat je BHV certificaat verloopt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ performance-improvement.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden