Een onmisbare schakel binnen de service supply chain: het magazijn. Meestal een ondergeschoven kindje dat vaak vergeten wordt. Maar als je de productiviteit van je team wilt verbeteren, mag het magazijn niet vergeten worden! Wij geven je tips om de efficiëntie en de productiviteit in het magazijn te optimaliseren.

 

Reorganiseer het magazijn

We willen het liefst dat alles zo vlot en soepel mogelijk verloopt, dan is het ook logisch dat het magazijn op een zo efficiënt mogelijke manier is georganiseerd. Zijn er bijvoorbeeld hardlopers? Zorg dat deze op een strategische plek worden neergezet, waar de magazijnmedewerker makkelijk bij kan. Een verticaal en geautomatiseerd opslagsysteem is super efficiënt!

 

Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook denken aan het verkleinen van het werkveld met zone-picking. Iedereen heeft dan een eigen zone waar de orders worden gepickt.

 

Benut iedere centimeter

Zoals hierboven aangegeven, kan er ook in de hoogte gewerkt worden, waardoor echt iedere centimeter van het magazijn goed ingezet wordt. Hier zijn legio oplossingen voor, denk aan palletstellingen of een entresolvoer: in één klap dubbel zoveel opslagruimte! Dit zijn verreweg de meest gebruikte manieren om producten op te slaan.

 

Zorg voor een goede vindbaarheid

Veel producten in je magazijn in opslag? Dan is het zaak dat je medewerkers op een snelle manier kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Dit draagt uiteraard ook bij aan de verhoging van de productiviteit. Minder tijd kwijt met zoeken, betekent meer orders picken! De kanban-methode kan hiervoor een goede oplossing zijn. Een effectieve methode om je voorraad efficiënt te beheren. Deze methode gaat uit van ‘pull-based planning and control’. Je vult aan op basis van de vraag en dit maak je visueel in je magazijn. Daarbij is kleurcodering een belangrijke manier van voorraadbeheer. Een rode sticker, of tape geeft aan dat de voorraad aangevuld moet worden. Op zoek naar etiketten, labels of tape voor in je magazijn voor een beter voorraadbeheer? Neem dan snel een kijkje op Etikettenkoning.nl. Zij kunnen jou vast en zeker verder helpen!

 

Focus op continue verbetering van het proces

Door constant bezig te zijn met innovatie en stil te staan bij de nieuwste technieken, kun je de concurrentie een stap voor blijven met jouw efficiënte manier van werken. Maar let op: het kan altijd beter! Dus blijf je focussen op voortdurende procesverbetering, ook in het magazijn. Past de huidige methode nog bij het bedrijf? Is het echt de meest efficiënte manier of route? Werkt dit het beste voor onze medewerkers? Blijf jezelf deze vragen continu stellen.