Het ene ERP-systeem is het andere niet. Voor verschillende bedrijven bestaan er diverse soorten ERP. Natuurlijk kunnen we niet elk systeem behandelen, maar we kunnen je wel een grove uiteenzetting geven, op basis waarvan jij een goede keuze kunt maken voor het ERP dat binnen je bedrijf gebruikt gaat worden. Kijk snel verder en doe inspiratie op.

Soorten ERP

Er bestaan een aantal ERP-systemen voor uiteenlopende bedrijven. Van deze zullen we de meest voorkomende noemen. Denk aan ERP voor:

  • Grote bedrijven (heel veel medewerkers)
  • Middelgrote bedrijven (tot 250 gebruiken)
  • MKB                                   (tot 25 gebruikers)

Er bestaan ERP die als administratiepakket ontstaan zijn binnen het financiële deel van het bedrijf, maar ook een andere soort, die vanuit de productie ontstaan is. Heel veel ERP-soorten zijn binnen een bedrijf ontstaan. Daarna zijn ze voor algemeen gebruik geschikt gemaakt, zodat ook andere bedrijven er van konden profiteren.

ERP van nu

Alles lijkt wel in de cloud te moeten gebeuren. Niet verwonderlijk dat ERP dan gewoon meedoet. In de praktijk staat er nog heel veel op het systeem van het bedrijf, dus uit de cloud, gewoon in een fysieke lokale database. Dit zijn meestal semi-cloud ERP. Je hebt ook gloednieuwe ERP, waarbij het meeste zo niet alles in de cloud gebeurt. Wanneer alles in de cloud gebeurt, hebt je te maken met een systeem waarbij zowel de applicaties als de gegevens online opgeslagen liggen.

ERP op maat

Het mooie van ERP is, dat het op maat gemaakt kan worden. Een bedrijf met juridische diensten zal toch een andere ERP nodig hebben dan een productiebedrijf. Binnen een bedrijf kun je voor elke afdeling een andere module samenstellen, zodat het systeem voor de specifieke afdeling het meest bruikbaar is. De juridische afdeling heeft misschien andere modules nodig dan de in- of verkoopafdeling.

ERP VS losse software

Veel bedrijven werken nog met losse software. Het probleem daarmee is, dat het vaak geen geheel vormt. Zo kan het voorkomen dat de inkoopafdeling geen seintje krijgt van de verkoop. Als er een grote order is geweest, zou het magazijn leeg kunnen zijn. Als er dan een volgende klant komt, dan verkoopt de verkoopafdeling helaas een ‘nee’ aan de klant. Een ERP-systeem is zo in te stellen dat er automatisch een seintje naar de verkoopafdeling gaat waarna de medewerkers daar inkopen kunnen doen. Een andere mogelijkheid is het om deze acties te automatiseren, zodat er geen medewerkers meer aan te pas hoeven te komen.