Er bestaan verschillende leasevormen met elk zijn eigen voordelen. In dit artikel leggen we uit welke leasevormen er zijn en helpen we je om de vorm te kiezen die bij jou past.

Operational lease

Dit is de meest gebruikte vorm van leasen en wordt voornamelijk gekozen door bedrijven en organisaties. Met operational lease liggen de risico’s bij de leasemaatschappij, waardoor je voor een vast bedrag per maand zonder administratieve rompslomp een auto leaset. In de maandelijkse kosten zijn punten zoals onderhoud en eventuele reparaties door schades meegenomen, net als belasting, pechhulp en vervangend vervoer. Ook de ideale keuze voor een zelfstandige privéchauffeur of een ondernemer.

Financial lease

In tegenstelling tot operational lease wordt je bij financial lease wel eigenaar van de auto. Met de maandelijkse kosten betaal je de auto stapsgewijs af. Als het leasecontract afgelopen is heb je de mogelijkheid om de auto over te nemen voor het restbedrag. Die prijs is vastgelegd in het leasecontract. Door de auto voor een vast bedrag per maand te leasen hoef je niet in één keer het volledige bedrag van een nieuwe auto te betalen. Deze vorm van leasen wordt dan ook veelgekozen door startende ondernemers en ZZP’ers.

Shortlease

Shortlease is de perfecte leasevorm als je voor één of enkele maanden een auto nodig hebt. Je profiteert van dezelfde voordelen als bij operational lease en je kunt het contract opzeggen wanneer je wilt. Het maakt niet uit of je de auto een maand, drie maanden of een half jaar wilt rijden. Deze leasevorm is bijvoorbeeld geschikt voor de startende ZZP’ers met weinig startkapitaal of een werknemer met een proefcontract.

Private lease

Met de laatste vorm is leasen voor particulieren mogelijk geworden. Net als bij operational lease kun je voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto rijden, waarbij onderhoud, reparaties, belasting et cetera geregeld zijn. Er gelden wel een aantal strenge voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je dit leasecontract kan afsluiten: vanzelfsprekend moet je een Nederlands rijbewijs hebben, maar ook je moet ook minimaal 18 jaar zijn en een vast inkomen hebben.

Leaseauto kiezen

Nadat je de leasevorm hebt gekozen die bij je past, ga je op zoek naar de geschikte auto. Je keuzemogelijkheden worden bepaald door je financiële mogelijkheden. Heb je maandelijks veel geld te besteden, dan heb je meer auto’s om uit te kiezen. Een ZZP’ers zal bijvoorbeeld maar maandelijkse kosten moeten maken als hij een bestelbus wil leasen om al zijn gereedschap in mee te kunnen vervoeren. Hetzelfde geldt voor een chauffeur van een busje of een luxe auto.