Ook in Nederland komt het met enige regelmaat voor: zwangerschapsdiscriminatie. Maar wat is het precies en wat kun je er aan doen? Daarover lees je meer in dit artikel.

Wat is zwangerschapsdiscriminatie?

Volgens de wet mag een werkgever geen onderscheid maken tussen een man of een vrouw bij het aangaan en opzeggen van arbeidsovereenkomsten. Hierbij mag men dus ook geen onderscheid maken wanneer het gaat over zwangerschap, bevalling en moederschap.

Wat kun je er tegen doen?

Als je als werkneemster vindt dat in je nadeel een onderscheid is gemaakt, hoef je slechts uit te leggen waarom je dit vermoedt. Je hoeft dus geen direct bewijs te leveren als werkneemster. De werkgever moet wel bewijzen dat er niet gediscrimineerd is wanneer hij of zij dit wilt aanvechten.

Bewijs en vermoedens

Een werkgever moet dus met behulp van bewijs aantonen dat er geen sprake is van zwangerschapsdiscriminatie. Om je vermoedens te onderbouwen kun je communicatie als e-mail en brieven aanleveren met o.a. de reden van ontslag. Het is dus in je voordeel als je werkgever heeft aangegeven dat een zwangerschap de reden is voor ontslag. Maar ook als dit niet zwart op wit staat, maar je om een andere reden vermoedens hebt, kan na onderzoek en gebrek aan bewijs vanuit de werkgever blijken dat er sprake is van zwangerschapsdiscriminatie.

Enkele tips voor de werkneemster

  1. Bekijk de website van de Rijksoverheid om meer informatie te vinden over de maatregelen voor gelijke behandelingen.
  2. Bespreek samen met je (ex)-werkgever de situatie en probeer samen tot een oplossing te komen.
  3. Lukt dit niet? Houd dan in de gaten of er een vervanger wordt aangenomen. Dit kan mee helpen bij het indienen van de vermoedens voor zwangerschapsdiscriminatie.
  4. Schakel juridische hulp in om je te adviseren over de mogelijkheden en slagingskansen. Ga op zoek naar een juridisch centrum die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.