Verschillende advocaten bieden online hun diensten aan op basis van ‘no cure, no pay’. Als er geen oplossing komt voor je juridische geschil, hoef je geen advocaatkosten te betalen. Toch geven sommige advocatenkantoren aan dat ze hun diensten niet op deze manier mogen aanbieden, bijvoorbeeld in het geval van een juridische procedure binnen het incassorecht. Wanneer mag een advocaat diensten ‘no cure, no pay’ aanbieden?

 

Wat betekent no cure no pay?

Bij een overeenkomst van no cure no pay ontvangt de advocaat geen vergoeding wanneer een zaak wordt verloren. Alleen bij een gewonnen rechtszaak krijgt de advocaat betaald. In Angelsaksische landen is dit een gebruikelijke gang van zaken, maar ook in Nederland en België duikt dit aanbod steeds vaker op. Door deze afspraak neemt het belang van het winnen voor een advocatenkantoor toe, maar het kan ook inhouden dat advocaten alleen grotere zaken willen aannemen omdat het financiële risico anders te groot is. In België wil men onafhankelijke juridische bijstand, vandaar dat het handelen op basis van een no cure, no pay constructie is verboden. Uitzondering op de regel is de letselschade branche.

 

Juridische hulp bij letselschade

In het geval van letselschade wordt er vaak gewerkt met een no cure no pay constructie. Bij letselschade wordt er vaak een letselschadespecialist ingeschakeld in plaats van een advocaat. Als er letselschade wordt vastgesteld, betaalt de verzekering vaak een vergoeding. Hierin is de vergoeding voor juridische bijstand vaak meegenomen. Het merendeel van de zaken wordt geschikt voordat het in een rechtbank terecht komt. Om deze reden mogen letselschadespecialisten hun diensten wel op basis van no cure no pay aanbieden.

 

Transparantie over kosten van juridische bijstand is belangrijk. Kies daarom voor een ervaren advocaat met eerlijke tarieven. Op Omnirecht krijg je meteen informatie over de erelonen en kun je zoeken in een groot aantal rechtsgebieden.