Een echtscheiding is een slopende en meeslepende gebeurtenis. Toch moet je proberen het hoofd boven water te houden zodat je langzamerhand weer verder kunt met je leven. In deze blog lees je een aantal tips die je helpen om een echtscheiding zo soepel mogelijk te maken.

Ga voor vreedzaam

Als het gaat om echtscheiding, heb je genoeg keuzes. Je kunt procederen en vechten in de rechtbank. Als je een eenvoudige case hebt, kun je proberen het zelf te doen. Je kunt ook gebruik maken van een echtscheidingsadvocaat om te bemiddelen bij een echtscheiding. Neem de tijd om je huiswerk te doen en onderzoek alle beschikbare opties. Kies vervolgens de manier die de meeste kans maakt om je echtscheiding zo vreedzaam mogelijk te laten verlopen.

Wees georganiseerd

Tijdens het echtscheidingsproces moet je honderden belangrijke beslissingen nemen die van invloed zijn op jou en je kinderen voor de komende jaren. En hoe beter georganiseerd je bent, hoe beter de kwaliteit van je onderhandelingen. Als je een competente professional kiest om je door je procedure te loodsen, nemen ze je mee door een grondig ontdekkingsproces om je te helpen met de financiële voorbereiding van de echtscheidingsonderhandelingen die zullen volgen. Maar sommige geavanceerde financiële planning voordat je begint met je echtscheiding kan ook een lange weg zijn. Werk samen met je echtgeno(o)t(e) om een lijst van activa en schulden te maken en begin met het verzamelen van kopieën van alle financiële gegevens zoals: je meest recente belastingaangiften, W2’s, loonstrookjes, bankafschriften, rekeningafschriften van makelaarsrekeningen, kredietkaartafschriften, verzekeringspolissen, pensioenrekeningen, hypotheekafschriften, autoleningen, enzovoorts. Creëer een huwelijksbudget zodat je inzicht krijgt in wat je huidige maandelijkse kosten voor samenwonen zijn en wat je verwachte maandelijkse kosten zullen zijn nadat je gescheiden bent en in aparte huishoudens woont. Het is niet nodig (en kan onverstandig zijn) om zonder de hulp van een gekwalificeerde professional te gaan onderhandelen. Alles wat je op dit moment doet is het organiseren en financieel voorbereiden op de echtscheiding.

Wees verantwoordelijk

Echtscheiding kan zo overdonderend zijn dat het verleidelijk kan zijn om gewoon in bed te kruipen, de dekens over je hoofd te trekken en te doen alsof het niet gebeurt. Maar ik weet zeker dat je slim bent om te weten dat dit niets oplost of verandert. Wees geen passieve waarnemer van je eigen echtscheiding. Dit is jouw echtscheiding dus neem de controle over het proces. Luister naar de door jou gekozen echtscheidingsprofessional, maar wees bereid om je eigen beslissingen te nemen. De beste manier om een echtscheiding door te komen is om een actieve rol te spelen in het proces, zelfs als je niet de initiatiefnemer bent. Je komt tot een betere regeling en je echtscheiding zal waarschijnlijk minder tijd kosten, minder stressvol zijn en minder geld kosten.