Je autoverzekering kan heel goedkoop zijn, je moet echter weten waar je op moet letten. We geven je hierbij graag een aantal tips. Met onderstaande 5 richtlijnen verzeker je een auto tegen zo laag mogelijke kosten.

1.      Vergelijk regelmatig of je autoverzekering goedkoper kan

Eén ding is zeker: bijna niets is zo variabel als de verzekeringstarieven. Kijk ieder jaar of je nog goed zit. Je kunt hiervoor eenvoudig je autoverzekering vergelijken op verzekering.nl, hier vind je de aanbiedingen van alle verzekeraars in één handig overzicht. Het bijkomende voordeel van deze online vergelijkingssite is dat er geen fysieke winkel is, waardoor de kosten zo laag mogelijk gehouden worden.

2.      Vergelijk de dekking en eventuele vergoedingen

Voordat je de goedkoopste autoverzekering uitzoekt, is het handig om je te bedenken dat de dekking van een autoverzekering niet overal hetzelfde is. Bekijk daarom goed of al de gewenste risico’s zijn gedekt en kijk ook naar eventuele vergoedingen die uitgekeerd kunnen worden.

Ben je bang voor diefstal of ben je bang dat je de auto binnen 3 jaar total loss rijdt? Dan wordt bij een all-risk autoverzekering met nieuwwaarde regeling tot maximaal 36 maanden na aankoop de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd.

Heb je een auto van 5 jaar of ouder? Dan kun je beter kiezen voor een WA of WA+ verzekering. Verzeker je de auto toch all-risk, dan krijg je maximaal de dagwaarde van de auto uitgekeerd. Met de premie die je jaarlijks met de WA verzekering bespaart heb je dit bedrag soms sneller bij elkaar.

3.      Check of je dubbel verzekerd bent

In Nederland zijn duizenden mensen dubbel verzekerd, bijvoorbeeld voor pech in Nederland en voor rechtsbijstand. Heb je een autoverzekering waar pechhulp bij inbegrepen zit? Dan is het niet nodig om pechhulppakketten van de wegenwacht (ANWB) te hebben.

Heb je een uitgebreide rechtsbijstand verzekering, ook voor in het verkeer? Dan heb je geen rechtsbijstand nodig in je autoverzekering. Bekijk daarom goed alle polissen die je hebt, hierop staat precies wat er in je pakket zit.

4.      Betaal je premie jaarlijks in één keer

Je krijgt bij (bijna) iedere verzekeraar korting wanneer je de verzekering direct aan het begin van het jaar betaalt. Doe je dit voor alle verzekeringen, dan kan deze korting oplopen tot honderden euro’s. Op dit moment is de spaarrente ook heel laag, hierdoor is het nog interessanter om je verzekeringen vooraf te betalen.

5.      Neem een hoog eigen risico en betaal kleine schades zelf

Rij je al jaren vele kilometers zonder schade, of wil je gewoon zo min mogelijk betalen voor je autoverzekering? Kies dan voor een zo hoog mogelijk eigen risico. Het is een relatief simpele aanpassing waarmee je de jaarlijkse premie aanzienlijk kan verlagen.

6.      Betaal kleine schades zelf

Wanneer je veel schade vrije jaren hebt, dan is het handig om kleine schades voor eigen rekening te nemen. Anders verlies je de korting op je autoverzekering. Een hoog eigen risico maakt deze beslissing alleen maar makkelijker.

De besparingen op je autoverzekering kun je bijvoorbeeld gebruiken om de brandstofefficiëntie van je auto te verbeteren. Hiermee houdt je op de lange termijn nog meer geld in je portemonnee.