Enterprise Resource Planning software (ook wel ERP software genoemd) is een tool waarmee je een duidelijk beeld krijgt van je bedrijf. Simpel gezegd, het is één geïntegreerde oplossing als alternatief voor alle verschillende softwarepakketten die je gebruikt van verschillende leveranciers – projectmanagement, tijdregistratie, jobcosting, business intelligence rapporten, collaboration tools, enzovoort.

De belangrijkste voordelen van een ERP-oplossing zijn transparantie en organisatie. Hiermee heb je de mogelijkheid voor een uniforme opslag – alles op één plek te houden, klaar en toegankelijk voor je medewerkers om maximale efficiëntie te bereiken. Dit automatiseert niet alleen handmatige workflows en bespaart je tijd, maar helpt je ook om inzicht te krijgen in het grote geheel, zodat je sneller en beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen.

Voordat je nader ingaat op de vraag waarom bedrijven ervoor kiezen om ERP-software te gebruiken, laten we eerst een aantal zaken bekijken voordat je de juiste ERP-oplossing voor jouw bedrijf kiest.

Zakelijke behoeften

Eerst moet je beslissen welke gebieden het meest kritisch zijn voor je bedrijf en moeten worden geautomatiseerd. Er zijn veel ERP-softwareleveranciers die grandioze beloftes doen, maar vaker wel dan niet, zul je merken dat ze de specifieke opties missen die je nodig hebt. Ga met een leverancier die je flexibiliteit en wendbaarheid biedt – een leverancier die je bedrijf samen met jou analyseert, afspraken maakt over de kerngebieden voor automatisering en van daaruit verdergaat, zonder je dagelijkse workflows te blokkeren.

Schaalbaarheid

Een van de belangrijkste vragen is of de software met je meegroeit. Zeker, sommige kant-en-klare oplossingen lijken nu perfect. Maar wat gebeurt er als je bedrijf groeit? Zal je vastzitten met een ontoereikend softwaresysteem of een systeem dat zich aanpast aan je veranderende behoeften? Je wilt een flexibele ERP-oplossing kiezen, die regelmatig wordt bijgewerkt en aangepast aan je bedrijf.

Ondersteuning

Bij het kiezen van een ERP-oplossing moet je beslissen met welk type leverancier je wilt samenwerken. Wil je iemand met een grote naam die je op dat moment een out-of-the-box oplossing biedt? Of wil je een softwareleverancier die kleiner is, maar die het zich kan veroorloven om je een geïndividualiseerde aanpak te geven?