Je kent het vast wel: je laat per ongeluk je favoriete eten op de grond vallen en hebt een innerlijke tweestrijd of je het eten nu in je mond moet stoppen. Als het minder dan vijf seconden op de vloer ligt, kun je het nog eten, toch? Helaas niet helemaal. We citeren in het dagelijks leven regelmatig ‘feiten’ over voedselveiligheid. Maar hoe waar zijn deze beweringen? Het is belangrijk dat we allemaal begrijpen hoe we veilig voedsel kunnen bereiden en de waarheid achter de mythes over voedselveiligheid kennen. Niet alleen zijn veel van dergelijke gevallen niet waar, maar sommige zijn ook gevaarlijk en kunnen risico’s opleveren voor je gezondheid. In deze blog presenteer ik 3 mythes over voedselveiligheid.

De 5-seconden-regel

De mythe stelt dat je voedsel nog steeds kan eten als het nog maar vijf seconden of minder op de grond ligt. Een wetenschapper onderwierp deze regel aan een grondige test. Hij liet monsters van pizza, appel en toast op verschillende oppervlakken vallen. Alle gevallen monsters waren bedekt met ziektekiemen, in tegenstelling tot de controlemonsters die niet waren gevallen. Helaas is de 5-seconden-regel niet waar, want bacteriën kunnen zich aan voedsel hechten zodra het de vloer raakt.

Rauw taartmengsel en koekjesdeeg

Men beweert dat het geen kwaad kan als we rauw taartmengsel of koekjesdeeg eten. We weten echter allemaal dat rauwe taartmengsels en koekjesdeeg waarschijnlijk rauwe eieren bevatten en dat rauwe eieren salmonella kunnen bevatten. We moeten echter niet alleen op onze hoede zijn voor rauwe eieren, maar ook voor rauw meel. In 2016 moest een bedrijf twee gebottelde cakemixen terugroepen, omdat deze een mogelijke E. coli besmetting bleken te hebben. Hoewel ze onzeker zijn over de oorspronkelijke oorzaak van de besmetting, is het beter om geen rauwe taartmengsels en koekjesdeeg te eten.

Houten en plastic snijplanken

Men beweert dat plastic snijplanken veiliger zijn dan houten snijplanken. Uit een wetenschappelijke studie gebleken dat op houten snijplanken bacteriën wel degelijk onder het oppervlak van de plank terecht komen. Maar eenmaal daar konden de bacteriën zich niet meer vermenigvuldigen en stierven ze uiteindelijk. Ook is gebleken dat op kunststof snijplanken bacteriën kunnen worden opgevangen in mesgroeven. Het oordeel? Zowel kunststof als houten snijplanken zijn veilig in gebruik, zolang je ze maar grondig schoonmaakt. Gebruik aparte snijplanken voor verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, vis en groenten, om kruisbesmetting te voorkomen.

Hopelijk heeft dit artikel je een gedetailleerd inzicht gegeven in een aantal populaire voedselveiligheidsmythes en de waarheden erachter. Pas dus altijd op met voedsel en eet smakelijk!